Nieuwsbrief maart 2016
[NAAM],

Om in contact te komen met de vele liefhebbers van het Langbroekerwetering-gebied en vooral ook met de geïnteresseerden voor onze buitenplaats Ridderhofstad Hindersteyn hebben we besloten vier keer per jaar een nieuwsbrief te publiceren. Er gebeurt hier eigenlijk best veel en wij willen u daar graag deelgenoot van maken! Doordat Hindersteyn nog particuliere bewoners heeft, krijgt u een exclusieve inkijk in wat er bij komt kijken om een dergelijk historisch complex in stand te houden voor nu en volgende generaties.
 
Vergulde windvaan
Eind 2010 is de nieuwe oranjerie gereedgekomen. De oranjerie is in gebruik bij Stichting tot behoud Ridderhofstad Hindersteyn. Op het dak van de oranjerie is een smeedijzeren klokkenstoel geplaatst afkomstig van de oranjerie die in 1881 is gebouwd door Jkvr. Vegelin van Claerbergen. In 1950 is deze oranjerie gesloopt. Deze klokkenstoel heeft veertig jaar lang in de schuur gestaan van de vorige eigenaar van Hindersteyn. Na het overlijden van E.R.M. barones de Wijkerslooth de Weerdesteijn- geboren barones van Hövell van Wezeveld en Westerflier kregen wij de klokkenstoel van de erven, maar zonder windvaan, die was kort daarvoor ontvreemd. Met dit aanbod waren we heel erg blij. Sinds 2010 staat deze constructie op het dak van de nieuwe oranjerie, al wel met een luidbel erin opgehangen, maar niet met de windvaan.

Met kerst kregen we een kaartje van Esther Virginia van Doorne uit Driebergen. Zij was een zeer trouwe bezoekster van onze open tuindagen in juni en september. Ze kwam eigenlijk altijd. We stuurden een kaartje terug. Kort daarna werden we opgebeld door de dochter van Esther. Met haar moeder ging het niet goed en ze wilde graag nog iets doen voor Hindersteyn. Want Hindersteyn had ze in haar hart gesloten. Misschien is er wel een mooier kasteel, of een mooiere kasteeltuin aan de wetering te vinden, maar over Hindersteyn zei: ‘’de mensen zijn er zo leuk’’. Dat is natuurlijk heel fijn om te horen. Maar ook heel ontroerend dat je iets voor de medemens kunt betekenen zonder dat je je daar bewust van bent. Na overleg bleek het project windvaan een goed idee. Bij smederij Rombouts in Buurmalsen werd vaart gezet achter de ambachtelijke vervaardiging ervan. Helaas heeft Esther het niet mee mogen maken want zij stierf op 15 januari, 79 jaar oud. Nu kijken wij uit op een prachtig vergulde windvaan, heel degelijk gemaakt met daarop het wapen van de ridderhofstad en de jaartallen 1881 en 2010. Als de zon erop schijnt is het de kers op de pudding en net datgene wat cachet geeft aan het complex. En daar hielt Esther zo van! Wij zullen vaak aan haar denken. In april is er nog een bijeenkomst met haar familie in de oranjerie ter nagedachtenis aan haar leven.


 
Nieuw latwerk op de slangenmuur
De slangenmuur van Hindersteyn heeft altijd bekijks, niet omdat de muur zo oud is, maar omdat ik ‘m zelf heb gebouwd samen met mijn tweelingbroer in de jaren 1982-1986. In 1993 is op de zuidzijde latwerk aangebracht op dezelfde manier en in dezelfde kleur als het latwerk op de afgebroken tuinschutting uit 1890. In 1997 volgden de latten op de noordzijde. Tegen de slangenmuur staat leifruit aan geplant. Het was droevig gesteld met de conditie van het latwerk. De liggers hadden we gemaakt van iepenhout uit eigen bos. Dit hout kun je iets buigen om de rondingen te nemen. Op deze horizontale liggers komen de verticale latten waar de twijgen van het fruit aan worden vastgemaakt. Iepen is niet een heel erg harde houtsoort, dus deze liggers zijn nu ver over de houdbaarheidsdatum heen. Tijd voor nieuw latwerk, met iets dikkere latjes van Douglas en liggers van Redwood ceder. Dit hout heeft geen noesten en kun je een beetje buigen zonder dat het door midden breekt. In 2013 is de zuidzijde aan de beurt geweest en deze maand komt de noordzijde gereed. Totaal zijn dat 660 latten en allemaal drie keer wit geschilderd door mijn stiefmoeder Sylvia. Een behoorlijke klus dat van de winter plaats vond in de garage. Op andere slangenmuren in het land ontbreekt vaak het latwerk, en we begrijpen nu waarom! Tegen de noordkant staat al een beplanting met abrikoos, morel en vorig najaar aangeplante Zwolse perzik. Een oud ras dat pit echt is en maximaal bestand is tegen de krulziekte. De beplanting aan deze zijde van de slangenmuur doet het beter dan aan de andere zijde omdat hier een greppel het wateroverschot afvoert.

 
Vrijwilliger Angela: 26 soorten bloemen zaaien
Op 9 maart was het zover, zaaien in de kas! Het was nog koud buiten, maar we moesten toch een keer beginnen. Om een indruk te geven, komen hier enkele getallen. We hebben een pluktuin met een oppervlakte van de middenbedden van 270 m2, dit is opgedeeld in zes vakken van 3 x 15 meter. We zijn met zes bloemendames en werken elke woensdagmorgen. In oktober zijn we al bij elkaar geweest om te bespreken welke bloemen we weer willen planten, en welke zeker niet. Daar zijn de meningen nog weleens over verdeeld, maar we komen er altijd uit. We zijn allemaal verantwoordelijk voor “een eigen vak” en laten dan ook stiekem onze lievelingsbloemen terugkomen. Lange stelen en lang houdbaar op de vaas, dat zijn de belangrijkste punten om te kiezen voor bepaalde bloemen. Dit jaar zaaien we 26 verschillende bloemen voor. Er staan nu 34 bakken vol met zaaigoed. In elke bak zitten 64 plantjes die met de hand stuk voor stuk verspeend gaan worden als ze minimaal 2 blaadjes hebben. In totaal zijn dit meer dan 2000 plantjes!! Onze toppers zijn Zinnia’s, 5 verschillende soorten (dit jaar zelfs zaad uit Zuid-Afrika), cosmea, kattensnor, siertabak, tutonia, tagetes (uit eigen zaad), zonnebloemen, ageratum, lathyrus en nog veel meer. Na de ijsheiligen hebben we het heel druk, dan gaat alles de volle grond in. Ook hebben we een mooie collectie dahlia’s die elk jaar uit de oranjerie gehaald wordt, als ze de winter overleefd hebben(muizen!!). Vorig jaar hebben we voor het eerst zaai dahlia’s geprobeerd en dat was een groot succes, die houden we er zeker in. En ook elk jaar laten we ons toch weer verleiden tot de aankoop van bijzonder bloemenzaad. Soms lukt het, soms ook niet. Onze ervaring is dat de “gewone” bloemen het beste gedijen op Hindersteyn. Maar uitproberen, dat maakt het juist zo leuk om in deze bijzondere tuin te werken.


 
Kijk voor meer informatie op onze website www.hindersteyn.nl of neem contact
op via 0343-477282 of info@hindersteyn.nl