Nieuwsbrief juni 2015
[NAAM],

Om in contact te komen met de vele liefhebbers van het Langbroekerwetering gebied en met name ook met de geïnteresseerden voor onze buitenplaats Hindersteyn hebben we besloten vier keer per jaar een nieuwsbrief te gaan publiceren. Er gebeurt hier eigenlijk best veel en willen u daar graag deelgenoot van maken! Doordat Hindersteyn nog particuliere bewoners heeft krijgt u een exclusieve inkijk in wat er bij komt kijken om een dergelijk historisch complex in stand te houden voor nu en volgende generaties.
 
700 jaar bestaan
De viering van dit jubileum willen we gestalte geven met een aantal feestelijkheden, want dit jubileum grijpen we natuurlijk aan om ook wat promotie te maken voor Hindersteyn. De activiteiten splitsen we op in een publieksactiviteit, een besloten bijeenkomst waarin de ‘jarige’ een cadeau krijgt aangeboden. De publicatie van een bescheiden boekje over Hindersteyn, zal dit jaar waarschijnlijk niet lukken, maar dit initiatief is wel een uitvloeisel van het 700 jarig bestaan. De publieksactiviteit omvat een wandeling over een aantal buurlandgoederen en een ontvangst in de tuin van Hindersteyn. U, als nieuwsbrieflezer, krijgt daarover nog bericht.
 
Open tuin dagen weekeinde van 27 en 28 juni
 
Zoals ieder jaar, (we doen dit al vanaf 1992) hebben we in het laatste weekend van juni de open tuin dag van 10.00- 17.00 uur. Een gelegenheid om de buitenplaats nader te bekijken. Maar voor de vrijwilligers ook een moment dat hun werk kan worden bewonderd. En dat is voor hen een stimulans om de weken er voor afgaand extra hun best te doen. Om de open tuin dagen te promoten, is één van de vrijwilligers het hele jaar bezig om de vele websites op het gebied van tuinen en uitjes te voorzien van informatie. Maar ook de lokale kranten zijn een belangrijke publiciteitsbron, naast tijdschriften als Seasons, Landleven en Buitenleven. Dit jaar hebben we geïnvesteerd in een spandoek. Onze oude houten bord kon echt niet meer. Op het spandoek staan ook afbeeldingen zodat passanten een indruk krijgen wat er te zien is. Tevens staat er een regel bij dat Hindersteyn de ideale locatie is voor vergadering, trouwerij en feestelijke bijeenkomst. Ook dit jaar staat er zondag weer een stand van Tesselschade Arbeid Adelt. Een organisatie die al meer als een eeuw bestaat en diverse projecten ondersteunt. Wij zijn blij met hun aanwezigheid want in de smaakvolle stand worden leuke artikelen verkocht.
 
Tuinmeubilair dat iedere week een sopje krijgt
In rondleidingen maken we altijd een opmerking over het tuinmeubilair. Witte tuinbankjes zijn de eerste zaken die sneuvelen zodra een huis niet meer particulier wordt bewoond. Zo’n bankje moet iedere week schoongemaakt worden. Dat is teveel gedoe bij gemeentes of natuurbeschermings organisaties. Op Hindersteyn hebben we een hele collectie. Het begon met de vroeg 20ste eeuwse metalen klapstoeltjes van kasteel Sterkenburg. Die werden te koop aangeboden in 1974, bij het verlaten van het kasteel door de toenmalige huurder. Na een opknapbeurt; roestpreventie en nieuwe houten latjes gaan ze inmiddels alweer 40 jaar mee. Een kopie van een tuinbank van rond 1900 op kasteel Amerongen siert ook al 35 jaar onze tuin. Onlangs kwam ik het originele bankje daar tegen onder de brug die naar het kasteel leidt. Ons bankje is gemaakt van iepenhout uit eigen bos. Alleen is het opberg technisch een sta in de weg en is het ontwerp nogal gevoelig voor inwateren, ook de exemplaren van Amerongen. Al het tuinmeubilair, twintig antieke franse klapstoeltjes, tien houten banken, vier banken met gietijzeren poten, twee geheel gietijzeren banken, en het terrasmeubilair achter het kasteel moeten ieder winterseizoen onder dak. En dan is het een kwestie van de verfkwast er weer een keer over heen halen. Buiten laten staan is geen optie, dan gaat het allemaal niet lang mee. In de oranjerie wordt in een stille winterperiode het nodige schuurwerk en schilderwerk gedaan zodat de zaak er in het voorjaar weer fris uit ziet.


 
Een nieuwe vijver, lang gekoesterde wens!
Dit voorjaar gaat een grote wens in vervulling. Achter het kasteel komt een vijver met fontein. Eerst is gekeken naar een antieke fontein, maar die was in de juiste maat niet te vinden of was te duur. Vorig jaar zijn we naar Luc D’Hulst in België geweest. Hij is vertegenwoordiger van het bekende het bekende Engelse bedrijf Haddonstone. Deze firma maakt al decennia lang replica’s van allerhande tuin- en bouw ornamenten en tuinmeubilair. Zelfs Prins Charles heeft er gebruik van gemaakt op zijn buiten High Grove. Wij hebben al meer dan twintig jaar twee bankjes en tuinvazen van Haddonstone bij de slangenmuur staan. Maar nu dan een vijver. Die wordt sporadisch geleverd in Nederland vandaar dat wij naar Zandhoven (bij Antwerpen) zijn geweest om het geheel in het echt te bekijken. Het wordt een ronde vijver met een rand van eiermotief en acanthusblaadjes en heeft een diameter van ruim vier meter. In het midden spuit water uit een geornamenteerd voetstuk met een schaal met daarop drie in elkaar gestrengelde streng kijkende karpers. Uit deze karpers spuit water en dat druipt vervolgens naar beneden via de schaal in het bassin. Dit geheel staat garant voor een kletterend geluid van water wat zich mooi gaat weerkaatsen tegen de achtergevel van het kasteel. In maart werden de kisten met de vijverranden geleverd en inmiddels is de fundering gelegd, de waterafvoer geregeld en zijn de elementen geplaatst. De zandsteenkleur wordt bijgekleurd tot een natuursteen effect zodat het beter past bij de omgeving.
 
Kijk voor meer informatie op onze website www.hindersteyn.nl of neem contact
op via 0343-477282 of info@hindersteyn.nl