Nieuwsbrief juni 2016
[NAAM],

Om in contact te komen met de vele liefhebbers van het Langbroekerwetering-gebied en vooral ook met de geïnteresseerden voor onze buitenplaats Ridderhofstad Hindersteyn hebben we besloten vier keer per jaar een nieuwsbrief te publiceren. Er gebeurt hier eigenlijk best veel en wij willen u daar graag deelgenoot van maken! Doordat Hindersteyn nog particuliere bewoners heeft, krijgt u een exclusieve inkijk in wat er bij komt kijken om een dergelijk historisch complex in stand te houden voor nu en volgende generaties.
 
Open tuindagen 25 en 26 juni


Ze komen er weer aan, de open tuindagen op Hindersteyn in het weekeinde van 25 en 26 juni. In combinatie met de tuinen van kasteel Lunenburg, het naastgelegen kasteel, kunt u een mooie dag in Langbroek beleven. Veel groen, historie, een gezellige sfeer, echt een uitje en een aanrader. Een kwart van onze bezoekers komt met regelmaat, zo niet elk jaar, terug om te kijken wat er allemaal gedaan is op Hindersteyn. Al vier en veertig jaar zijn we bezig om onze buitenplaats te vervolmaken en eigenlijk is het nooit af. Aan u om te boordelen of we op de goede weg zitten. De vaste onderdelen zijn ook dit weekeinde weer aanwezig, zoals de stand met de historische kippen, de imker met de bijen en op zondag Tesselschade Arbeid Adelt waar leuke presentjes te koop zijn. We hebben een kleine voorraad jam gemaakt die te koop is. Leuke combinaties fruit uit de moestuin. Voor de oranjerie zijn weer gezellige zitjes geplaatst waar de citroentaart met een kopje koffie, thee of fris genuttigd kan worden. Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van het Blokhovens Linievarken van de boerderij even verder op de Langbroekerdijk. Bijzonder is dat deze varkentjes naar buiten kunnen en de wijde wereld in kunnen kijken. Zo kunnen varkens dus ook gehouden worden. Het lijkt ons een goed idee om hier aandacht aan te besteden. Een aantal varkentjes is dus te gast dit weekeinde.
 
Nacht van de buitenplaats

Voor de derde keer organiseert Landschap Erfgoed Utrecht de Nacht van de buitenplaats op zaterdag 10 september. De afgelopen twee keren, in 2012 en 2014, waren een groot succes. Vandaar dat de Provincie Utrecht gemeend heeft om dit initiatief wederom te steunen. De bedoeling is dat buitenplaatsen die normaal niet opengesteld zijn in de gelegenheid worden gesteld om een activiteit te organiseren die zich ’s avonds in de schemering afspeelt. Op inschrijving is iedereen welkom. De activiteit moet laagdrempelig zijn en mag geen winstoogmerk hebben. Het leek ons aardig om dit jaar ook mee te doen. We hebben een programma samengesteld dat het mogelijk maakt om eens op een andere wijze te genieten van de buitenplaats. Om de saamhorigheid te vergroten vragen wij alle deelnemers in witte kledij te komen. Men zorgt zelf voor het diner. Dus het wordt een soort picknick waarbij men alle benodigdheden zelf meeneemt. Geen broodjes ham en kaas, maar graag er iets meer van maken, het is tenslotte een feestelijk bijeenkomst!. Wij zorgen voor een hele lange tafel met stoelen ergens in de tuin, zodat er geen aparte groepjes gaan ontstaan. De interactie tussen de bezoekers komt vanzelf, want iedereen is nieuwsgierig wat de buurman of buurvrouw uit zijn/haar koelbox tovert. Voor aanvang van het diner krijgt u een introductie over Ridderhofstad Hindersteyn door de kasteelheer en krijgt u een welkomstdrankje aangeboden. Na afloop van het diner is bij het kasteel een optreden van een sopraan en een harpiste die garant staan voor entertainment op niveau. Zij zullen samen met de deelnemers aan de slag gaan. En dat alles bij een klaterende fontein en honderd kaarslampjes. De inschrijving voor dit evenement geschiedt centraal via www.nachtvandebuitenplaats.nl. Inschrijven kan op deze website vanaf begin augustus. Er wordt een kleine financiële bijdrage gevraagd van € 5,00 per persoon, dus u hoeft het hier niet voor te laten om deze bijzondere, sfeervolle avond mee te maken.
 
Een bijzonder meubelstuk

In onze oranjerie staat sinds 1984 een bijzonder meubelstuk. Maar dat valt eigenlijk niet zo op. Nadat een vrijwilliger aan mij vroeg of dat oude gammele ding nu eens weggehaald kon worden, besefte ik mij dat de belangrijke historie niet direct van dit meubelstuk is af te lezen. Een klein plantenkasje met een gesloten ecosysteem, in 1829 ontwikkeld door de Engelse arts Ward, is van onschatbare betekenis geweest voor de plantenverzamelaars in de 19de eeuw. Het kastje van Ward, beter bekend als de Wardse kist (Wardian case), of varenkas (ferncase), kan tot de grote uitvindingen uit de geschiedenis van de tuinontwikkeling worden gerekend.

Ons unieke exemplaar uit ± 1905 (het andere Nederlandse voorbeeld bevindt zich op Paleis Het Loo) is een donatie van Jkvr. S.F. en A.C. Teding van Berkhout. Het heeft tachtig jaar op de veranda van het dubbele bovenhuis aan de Vossiusstraat 22 II in Amsterdam gestaan. In een luchtdicht afgesloten ruimte met voldoende vocht, licht en warmte en een geringe luchtcirculatie gedijen planten prima en blijven ze zelfs verscheidene jaren in leven zonder ze water te geven.

De plaatsing van het tafelkasje in de huidige oranjerie geeft aan de oranjerie een negentiende eeuwse sfeer, een sfeer die we graag willen hebben. Ondanks dat de oranjerie in 2010 opnieuw is gebouwd. Samen met de antieke vloertegels, de oude binnenblinden, de neogotisch aandoende open haard, de vergulde wandappliques en dito spiegel maken de oranjerie tot een sfeervolle en onalledaagse beleving waar het goed toeven is tijdens een vergadering of bijeenkomst in feestelijke sfeer.
 
Kijk voor meer informatie op onze website www.hindersteyn.nl of neem contact
op via 0343-477282 of info@hindersteyn.nl